hits

Revidert: A walk in the park, Sigbjørn!

kommentarer
Som tidligere finansrådgiver på Stortinget er Budsjettdagene i oktober og mai alltid litt høytid. AS Norge får et budsjett for inntekter og utgifter. Helse, skole og 429 kommuner får sine penger til finansiering av viktige oppgaver.

Etter fullstendig budsjettsprekk i Finanskriseårene 2009-2010 hvor man lå 45 milliarder unna 4%’en i Handlingsregelen på det meste, har alt gått rett vei for Johnsen og co. Gjennom 2011 snudde skatteinntekter opp, utbytter fra statsselskaper kom tilbake, asylstrømmene snudde og oljeprisen kom opp igjen. Dermed har varslede innstramminger ved Johnsens tiltredelse i 2009, blitt til “a walk in the park” for norske budsjetter. Det eneste reelle kutt jeg kjenner til er 250 millioner på bistand (asylmidler i Norge…). Derfor vil dagens RNB ligge langt under 4%’en av Pensjonsfondet. Hvor stramt det egentlig er kan selvsagt alltid diskuteres.

Det er uansett vrient å få til en god balanse i et statsbudsjett på en billion kroner. Hvor mye skal samhandlingsreformen smøres med? Hvor mye bør kommuner få når eldrebølgen kommer, og fylkesvei og barnehage er overtatt fra staten? Skal skattene endres på miljøutslipp eller bilavgifter? Skal en bølge av tidligpensjon for 62-66-åringer tas som årlig kostnad eller fordeles på mange år? Ingen enkel oppgave. Og hvor mye kommer i kategorien tidlig valgflesk mot 2013? Enhver regjering må legge strategier. 2012 vil også se mer ekspansivt ut siden oljepengebruk i 2011 er nedjustert i flere omganger!

Det som derimot er viktig, er noe professor Holden er inne på i tirsdagens Dagens Næringsliv. Er det ikke fornuftig at noen uavhengige eksperter evaluerer budsjettgrunnlaget og anslagene? I Sverige har de hatt suksess med et uavhengig finanspolitisk råd. Et slikt råd kan feks gi beskjed dersom Finansministeren tar “æren” for konjunkturbaserte forbedringer.

Den siste tiden har sykefraværet gått ned fra 7 til 6,5%. Dermed reduseres utgiftene på dette området, men hva er politkk og hva er helse? Den innstrammingen som kommer i revidert budsjett er altså i stor grad tallrevisjoner fra høstens budsjett. Jeg sier ikke at det er dårlig håndverk. Det sitter mange flinke økonomer, jurister og politikere bak fasiten. Men “alt i budsjettet er anslag” som en ekspedisjonssjef i Finansdepartementet korrekt konkluderte.

Samtidig må ikke folk glemme at med 3.600 mrd kroner på bok, som tilsvarer ca 2 produksjonsår i fastlandsøkonomien, ligger vi en divisjon over andre land på statsfinanser.

Så i perioder hvor grundere og bedrifter skaper verdier, politikere bevilger oljepenger, verden kjøper energi dyrt - og folk blir friskere, er det enklere å husholdere budsjettet.

Jeg tror Sigbjørn og co har stått hardt på, men det er uansett ”a walk in the park” sammenliknet med hva det kunne vært. Dermed er det viktig med litt ydmykhet for hvor heldig nasjon vi er, på en høytidsdag som denne.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten på Terje Strøms blogg

NA24 samler de beste kommentatorene. Her får du din daglige dose kommentarstoff