hits

Lønnsproblemer i staten

kommentarer
Det kan tyde på at lønningene i offentlige virksomheter er på vei oppover. Gjennom finanskrisen har norske topplederlønninger steget langt mer i stat og kommuner enn i vanlige bedrifter.

For meg ser det ut som at vi har sett en raskere oppgang der enn normalt, og det i en periode hvor oljepengebruk og krisepakker mot finanskrise har gitt større pengeflyt.

NyAnalyse fant følgende tall i siste TBU rapport i ett oppdrag vi gjorde for Bedriftsforbundet:

Eller skyldes lønnsveksten at private toppledere har fått så høy lønnsvekst? Det er jo viktig med noen dyktige toppledere i offentlig sektor også. Men det brygger opp til skikkelig lønnsproblemer i offentlig sektor fremover!

Det er inflasjon i spesialrådgivere med statsrådslønn. Statlige toppledere tjener over 1 million, noe bedre enn industriens adm direktører, mens ledere i mindre foretak ligger på ca 540.000 kroner.

For private virksomheter gir markedet og inntjening en ide om mulig/riktig lønnsvekst. I offentlig sektor mangler den samme rettesnoren.

Det er slik at diskusjonen om lederlønn i statlige foretak bare er toppen av isfjellet.

Om nøyaktig 1 år er det nytt stortingsvalg. La oss håpe at diskusjonen om lederlønn, konkurransekraft og offentlig velferd kan belyses i god tid før valget.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten på Terje Strøms blogg

NA24 samler de beste kommentatorene. Her får du din daglige dose kommentarstoff