hits

Rentekutt fyrer opp boligmarkedet

kommentarer

 

På mange måter er AS Norge ved et veiskille. Den tunge oljenæringen sliter i motbakke, og ingen tør å spå om oljeprisen i 2016. Erna Solberg snakker om at vekstmotor nr. 1 - oljen - ikke lenger vil bidra til optimisme i annerledeslandet. Nordmenns tro på norsk økonomi er fallende, og sparingen er høy. Eldrebølgen er en viktig årsak til dette. Eldre mennesker sparer mer til pensjon og vi andre "sparer" i boligen vår. Så lenge den stiger i verdi med 3-8 % årlig er det vanskelig å slå den avkastningen.

La oss se på to motstridende virkninger på boligmarkedet: oljenedtur og rentekutt.

Oljenedturen på Vestlandet i 2015

Oljeprisen er nå rundt 50 dollar per fat, som er det laveste på 5 år. Det skaper ny usikkerhet om utviklingen i sysselsetting og boligpriser på Vestlandet. Nedbemanning taler nå 10.000 ansatte i oljeklyngen. Og det blir høyere vekst i arbeidsledigheten fremover enn resten av landet.

Prisboom. I Rogaland har boligprisene steget med fantastiske 130 prosent på 10 år. For Norge samlet er det 85 prosent stigning. 


KILDE: Eiendom Norge

Erfaringer fra tidligere kriser har vist oss at boligmarkedet er svært preget av psykologien i markedet. Hvis folk tror de tjener på å vente med å kjøpe pga lavere pris om 3 måneder, vil hele markedet bremse kraftig. Jeg tror ikke delmarkedet Rogaland vil stige særlig gjennom året som kommer, men det blir ikke noe krakkmarked heller. Arbeidsledighet på 4 prosent bør ikke skape dramatikk.

Vi kan slå fast at nedgangen i oljenæringen har negativ betydning for norsk økonomi. Jeg  tror likevel ikke på en større nasjonal nedtur.

Positive rentesignaler for boliglån

Norges kobling til rentemarkedet i Europa gjør at boligeiere har hatt lavere renter på lån enn vi egentlig fortjener. Både vekst i lønninger og godt arbeidsmarked burde ha gitt renteøkninger, men styrket krone gjør det vrient for sentralbanken å skru opp særnorske renter.  Vi har som boligeiere fått i "pose og sekk". De som eier egen bolig. De som står utenfor og mangler egenkapital eller foreldre som bidrar, faller etter i boligkarusellen. Her bør nok flere enn SV tenke på tiltak.

Med en mer velfungerende konkurranse  på bankmarkedet ser vi nå at rentene på boliglån kuttes hver eneste uke. De mørke skyene på oljehimmelen kombinert med Konkurransetilsynets evaluering er en kraftig miks av incentiver. Det betyr at selv DNB er aggressive for å styrke lojaliteten til gode kundesegmenter. Etter at Akademikerne-avtalen gikk til Danske Bank ble DNB kunder i den gruppen oppgradert til lavere rente. Det er på tide at rentemarkedet fungerer mer effektivt for norske boliglånskunder. Fremtiden vil vise om det er varig eller politikktilpasset adferd fra banknæringen.Kilde: Forbrukerrådet.

Boligkrakk eller ikke i 2015?   

Det er selvsagt ikke umulig at AS Norge får en korreksjon ned i boligprisene. Samtidig er det mange gode grunner til at det ikke bør skje på nasjonal basis. Ett stikkord er den brede middelklasse og prestisje ved å vise frem en flott bolig. Og alle historiene om de som har tjent hundretusener på boligsalget. Her kan det være greit å huske at 500.000 kroner i oppussing ofte blir glemt i praten over lunsjbordet. Vi liker å forlede hverandre.

Den viktigste årsaken til mindre sjanse for krakk i Norge er følgende:

- Store oppsparte midler på Statens hånd i bla. Pensjonsfondet.

- Tryggheten i ulike trygdeordninger som sikre kjøpekraft selv ved "sjokk" i økonomien

- Oppsparte midler i "familiebanken", dvs. generasjoner over de yngste.

- Mulighet for å spare penger på utsettelse av ferieturen til Thailand, USA eller London.

- Politikere som ser verdien i at flest mulig eier egen bolig.

- Lav rente lenger hvis oljenedturen varer.

- og ikke minst folks kjærlighet til boligen sin.

I 2015 tror jeg boligprisene stiger videre med 4-6 prosent i snitt fra 2014, men det blir ikke lett å se de regionale forskjellene før oljeprisen finner et varig nivå.

Hvis oljeprisen stiger raskt opp igjen blir det enda bedre!

**

Innlegget er også publisert i Eiendomsmegleren, utgitt av NEF.