hits

Trend 2016: Studere lenger og arbeidsledige skape egen jobb.

kommentarer

Vanskelig arbeidsmarked for unge

De unge er nok for optimistiske for neste år.

Jeg tror 2016 blir det verste året på mer enn 10 år for de unge som skal ut i arbeidsmarkedet.

Ledigheten er i dag 4,6 % og kan øke til over 5 prosent av arbeidsstyrken. Vi kan faktisk passere 150.000 ledige i 2016. Det er mange studenter som vil fortsette studiene et år lenger enn planlagt. 

Lav rente redder "de fete" 40 og 50-åringene?

De litt fetere førti- og femtiåringene vil klare seg godt så lenge renten på boliglånet er lav og arbeidsplassen ikke må nedbemanne kraftig. Personer på Vestlandet og deler av Sørlandet vil ha færre jobbmuligheter enn på Østlandet og i Oslo-regionen som er mer koblet til IKT, finans og tjenesteøkonomien.

Lønningene vil ikke omtrent som prisene, slik at kjøpekraften holdes nærmest uendret. Utenlandsferien blir fortsatt dyr pga svak kronekurs, men det kan være bra for norsk reiselivsnæring. 

Offentlig trygghet og nye gründere

Siden flere kvinner arbeider i kommunal og statlig sektor, vil de beholde jobben i en periode hvor mannen kanskje går arbeidsledig. Det vil komme mange nye start-up selskaper blant personer med høy kompetanse, som er midlertidig uten fast arbeid.

Hvis flere av de lykkes, kan det skape viktige nye entreprenører for fremtiden. Det er viktig for Norge når oljen ikke gir oss "gratis lunsj" lenger.

Boligprisene vil nok stige i et mer moderat tempo enn 6-7 prosents oppgang som blir fasit i 2015.

Les mer i DNs sak om prognoser http://www.dn.no/privat/2015/12/30/2145/Makrokonomi/-glad-for-lave-renter