hits

Høyre graver ned skatten?

kommentarer

Skatt, skole og samferdsel er Høyres tre S'er for å vinne valg.

Partiet har lykkes to ganger med denne strategien, i 2001 og 2013. Er det fornuftig å skifte ut skatt med noe mer smart? 

Erna Solberg har flyttet partiets grunnfjell flere syvmilsteg i sin lederperiode. Fra flest dresskledde menn i 2005-valget til folk flest i hele landet i 2013.Nordmenn er også mindre opptatt av skatt i dag enn for 15 år siden.

Årsaken er tredelt: Lønningene har steget mye og skattene har gått ned. I tillegg har renten kommet ned på historisk lavt nivå. Det er billig (nesten gratis) å låne til bolig. Dermed har veldig mange familier hvor begge jobber en bedre økonomi enn før. Da øker kravene til både skole og eldreomsorg. 

Derfor er Torbjørn Røe Isaksen litt usikker http://www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2016/04/07/2142/Skatt/full-skattestrid-i-hyre

Bedrifts-Norge trenger lavere skatt.

Krisen med negative oljevirkninger på arbeidsplasser gjør at bedrifter og eiere trenger lavere skatt. Staten kan ikke redde oss ut av krise hver gang, og balansen til kapitalkrefter og frivillighet kan ikke undergraves i et moderne demokrati.

Problemet er at det er få velgere som er bedriftsledere og eiere. Derimot er det ca 1,8 millioner ansatte i private virksomheter.

 

Disse velgergruppene må dermed se sammenhengen mellom verdiskapingen og velferden i lokalsamfunnet. Vanlige folk må stole på at kapitalkreftene er på lag med arbeidsplassene. Jeg tror det kan skje et under. 

Nasjonale bedrifter som skatter til Norge vil kunne få flere fans i året som kommer. Et samfunnsregnskap viser hvor viktig samarbeidet og innsatsen til eier, ansatte og bedrift er for en region.

Mindre oljegave til Statsbudsjettet

Det er tøffe tider for utgiftene på statsbudsjettet fremover. Eldrebølgen er på vei og mange milliarder vil prioriteres den veien. 

Oljegaven vi hadde som sikkerhet er mindre viktig. Vi har 7.000 mrd kroner på bok, men det kommer tøffe prioriteringer. 

Et borgerlig parti som graver ned skatten - S'en i partiprogrammet - vil leve farlig.

 

Arbeidsledigheten er høy allerede og stigende. Lavere skatt hjelper konkurransekraften. Husk at det nye programmet skal gjelde fra 2017 til 2021. 

Hvis rentene øker igjen, boligprisene faller og jobben er mindre trygg. Eller at lønningene våre øker nokså moderat.

Da kommer kanskje skattefuten tilbake i folks bevissthet?

Mer igjen for arbeidet i Mulighetslandet.